Monumentale Beelden

Geen kerststal , wel kunst voor Nieuwpoorts eindejaar 2015.

Patrick Steen  en zijn vriend en collega Martin Claeys  ontwierpen 9 levensgrote in staal vervaardigde beelden van Jozef , Maria en Jezus , in opdracht van de pastoor van Nieuwpoort. Deze beelden zijn te bewonderen op verschillende plaatsen in Nieuwpoort , onder meer in  Nieuwpoort-bad en  Ramskapelle.

Lees meer op http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151223_02035430 en op http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-nieuwpoort/kerstinstallaties-met-emotioneel-kantje-a2557964/ Ook focus TV kwam even de sfeer opsnuiven en filmde tijdens het creatie proces http://www.focus-wtv.be/nieuws/kunstige-kersttaferelen-nieuwpoort

 

Falling soldier in Diksmuide

17 oktober 2014: Het lichtfront : Patrick Steen staat in de frontlinie !

Op 17 oktober 2014 organiseert de Provincie West-Vlaanderen een groots project onder de naam Lichtfront, het startschot voor het cultureel herdenkingsprogramma GoneWest. Het Lichtfront evoceert de 84-km lange frontlijn van Nieuwpoort tot Ploegsteert , zoals die tot stand kwam in de Westhoek in oktober 1914. Deze lijn wordt gelicht door 8400 vrijwillige fakkeldragers. Het lichtspel wordt ook nog ondersteund door negen vuurkunstwerken op verschillende historische plaatsen .Aan Pat Stone, winnaar van de uitgeschreven wedstrijd van de provincie , werd de hoofdlocatie aan de IJzertoren in Diksmuide toegekend. Zijn vuurspektakel is een samenwerking met de Gentse vuurmeesters en het VTI houtbewerking Diksmuide. Het vuur ontstaat door de omhullende houten hand en 2 houten vuisten te verbranden. De hand symboliseert de vraag om hulp, de vuisten de agressie van de oorlog. Tijdens dit vuurproces onthult zich een prachtig smeulende , gloeiend hete gesneuvelde soldaat : de “ falling soldier” van Pat Stone . 

Falling soldier from the beginning to the end

Dansende golven in Oostende

Dansende golven, een indrukwekkend kunstwerk van Patrick Steen, die het in een wedstrijd van de Fifty One club haalde van de andere deelnemers. Het beeld prijkt nu op de zeedijk ter hoogte van het Kursaal. Het abstract-figuratieve beeld toont twee dansende figuren , man vrouw, waarvan de ledematen, uiteenspattend,  verwijzen naar de golven van de zee.

Meer info : http://roys-fotoblog.skynetblogs.be/dansende-golven-patrick-steen/

 

 

 

 

 

Het vredesmonument in Kortemark

Dit monument ( in geoxideerd metaal)  ligt in de omgevingsaanleg van de Sint-Bartholomeuskerk en werd ter gelegenheid van 11 november 2006 ontworpen door kunstenaar Patrick Steen , winnaar van de wedstrijd georganiseerd door het gemeentebestuur.

De ronde tafel met 13 of 16 'bouten' die mensen in overleg oproepen (de legertop en de regering in onderhandeling). Inscriptie: "OVERLEG SMEEDT CULTUREN AANEEN". Centraal in de ronde tafel bevinden zich plaatjes met de namen van gesneuvelden van beide wereldoorlogen en een citaat van Einstein: "PEACE CAN NOT BE KEPT BY FORCE. IT CAN ONLY BE ACHIEVED BY UNDERSTANDING".

De flandrien in Ichtegem

De Flandrien is de officiële naam van het kunstwerk van Diksmuideling Patrick Steen. 'Ik schreef me in voor een kunstwedstrijd van Ichtegem, die het jaar 2000 in het teken van de wielergeschiedenis stelde. Ik werd laureaat van de wedstrijd en mocht een kunstwerk maken. Uiteindelijk is mijn kunstwerk op de markt van Ichtegem geplaatst op 24 juni 2000. Sindsdien is dit een baken in het centrum van Ichtegem en voor vele fietsers en wielertoeristen de vertrekplaats van hun fietstocht .’ Typisch voor flandriens is hun gebogen houding op hun fiets, de vorm van het stuur, de bagage op hun rug en de twee drankflessen aan het stuur. Ik heb al die elementen in mijn kunstwerk verwerkt. Het eindresultaat is een oude koersfiets uit de jaren dertig met daarop een silhouet van een hedendaagse wielrenner. Hij heeft geen armen maar gespierde benen, die in de koers onontbeerlijk zijn. Mijn kunstwerk is vervaardigd uit cortenstaal, een soort staal dat niet roest. Dat is enkel te verkrijgen in platen, zodat de fiets opgebouwd is uit meerdere lagen die aan elkaar gelast zijn. Dat staal is ijzersterk en dat waren de flandriens ook', aldus nog Patrick Steen.

Visvrouwe Jette te diksmuide

De visvrouw “Jette” (Juliette Dekeyrel 1892-1973) is een bronzen beeld onder de vishal en is een herinnering en eerbetoon aan de Diksmuidse vishandel.

Jette Dekeyrel was een plaatselijke volksfiguur die enkele tientallen jaren (1892-1973) geleden met haar viskar door de straten van Diksmuide trok om haar vis te slijten. Jette liep vaak met een sigaret in de mond, was weinig verzorgd en kon haar keel goed open zetten. Het beeld van Patrick Steen toont wel de mooiere versie van Jette. Voor deze opdracht koos Patrick Steen niet voor zijn gekende aanpak maar creëerde een ijzeren armatuur met ijzerdraad en stukjes hout. Die creatie kleedde hij aan met klei, maakte een afdruk in gips, trok er een silicone moule over en schilderde het met was. Dit geheel ging naar de bronsgieterij. Voor het maken van dit kunstwerk deed Patrick beroep op 4 levende modellen.

Ezelmonument Bébèr te Lombardsijde

Dit standbeeld eert de ezel en zijn unieke plaats in de Lombardsijdse geschiedenis. Voor Lombardsijde een toeristische gemeente werd, speelde de ezel immers een belangrijke rol bij het vervoer van land- en tuinbouwproducten van de plaatselijke bevolking naar de markten van de regio. De traditie van de ezel leeft nog voort in de Ezelcavalcade, een stoet die jaarlijks met carnaval door Westende en Lombardsijde trekt. Patrick Steen assembleerde dit monument uit gerecupereerde, ijzeren werktuigen.